پس از چهار سال و نیم از آخرین دور مسابقات جام جهانی فوتبال در روسیه که با قهرمانی تیم ملی فرانسه پایان یافت، این بار قطر میزبان این رویداد مهم جهانی است تا پس از یک ماه حضور تیمهایی از قارههای مختلف جهان، تکلیف قهرمان این دور از سابقات نیز مشخص شود.
علاوه بر صدها میلیون بیننده تلویزیونی که این بازیها را مشاهده خواهند کرد، صدها هزار نفر نیز با سفر به قطر از نزدیک این بازیها را نظارهگر خواهند بود و به همین منظور تامین امین تماشاچیان و بازیکنان تیمهای ملی بر عهده میزبان این دور از مسابقات یعنی دولت قطر است.
مقامات قطر از سالها پیش که پیروز رقابت بر سر میزبانی از بازیهای جام جهانی فوتبال شدند، یکی از اولویتهای برنامهریزی برای برگزاری هرچه بهتر بزرگترین رویداد بزرگ ورزشی جهان را نحوه تأمین امنیت بازیها در نظر گرفتهاند و این تمهیدات طی روزهای اخیر با نزدیک شدن به زمان افتتاح بازیها آخرین مراحل خود را میگذراند.
حضور ۱۳ کشور در تامین امنیت جام جهانی
قطر که میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ را برعهده دارد با بسیاری از کشورها برای تامین تجهیزات و پرسنل قرارداد امضا کرده است به این امید که از تکرار جنجالهای بزرگ اخیر فوتبال در جهان جلوگیری کند.
انتظار میرود بیش از ۱.۲ میلیون هوادار در طول این رقابت که از ۲۰ نوامبر تا ۱۸ دسامبر برگزار میشود از قطر بازدید کنند. چون قطر کشور کوچک در حاشیه خلیج فارس است و پیش از این چنین رویداد مهم بینالمللی را تجربه نکرده است، به همین دلیل روی برخی کشورهای دوست و متحد خود در تامین امنیت مسابقات حساب باز کرده است.
در همین راستا، وزارت کشور قطر اعلام کرده است که با کمک نیروهای خارجی تحت فرماندهی قطر بیش از ۵۰۰۰۰ نفر را برای تامین امنیت در طول جام جهانی آموزش داده است. هر چند وظیفه تامین امنیت مسابقات برعهده نیروهای قطری است، اما هزاران نفر از نیروهای خارجی هم به درخواست دوحه در این کشور حضور دارند تا در کنار قطریها امنیت جام جهانی را تامین کنند.
ترکیه که در سالهای اخیر روابط خوبی با قطر بهم زده است و سطح همکاریهای نظامی بین دو کشور روز به روز تقویت میشود، یکی از این کشورها است در تامین امنیت جام جهانی به نیروهای دوحه کمک میکند.
بر اساس قراردادی که چند ماه پیش در این زمینه امضا شد طی تعهدات مقامات آنکارا بیش از ۳ هزار پلیس ضد شورش این کشور به قطر اعزام شدهاند و برای کمک به تامین امنیت استادیومها و هتلها در طول میزبانی جام جهانی فوتبال، تحت فرمان دولت ترکیه فعالیت خواهند کرد. همچنین سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه پیشتر گفته بود که این کشور ۶۷۷ پرسنل امنیتی قطری را در ۳۸ حوزه مختلف حرفهای آموزش داده است تا در برقراری امنیت مسابقات جام جهانی حضور داشته باشند.
در ماه آگوست هم دولت پاکستان با اعزام نیرو به قطر برای تامین امنیت در طول مسابقات موافقت کرد و تعدادی از نیروهای این کشور راهی دوحه شدند.
دوحه همچنین یک توافقنامه همکاری امنیتی با مراکش امضا کرده است و رسانههای مراکشی گزارش دادند که رباط کارشناسان امنیت سایبری را در طول مسابقات به قطر اعزام خواهد کرد. کویت نیز گروهی از نیروهای امنیتی خود را عازم دوحه کرده تا در تامین امنیت مسابقات فوتبال کمک کنند.
در کنار این کشورها، قطر توافق نامهای را هم با وزارت دفاع ایالات متحده برای همکاری در زمینه «تدارکات فنی» در طول مسابقات امضا کرده است و بر این اساس، هدف این ترتیبات فنی شناسایی و تعیین مسئولیتهای مرتبط با همکاری بین دو طرف و مشارکت نیروهای مسلح آمریکا در حمایت از برگزاری جام جهانی است.
در ماه آگوست پارلمان فرانسه نیز اعزام حدود ۲۲۰ پرسنل امنیتی به این شیخنشین را تصویب کرد تا امنیت هواداران از جمله اتباع فرانسوی را تضمین کنند. وزارتخانه دفاع انگلیس هم گفته با استفاده از قابلیتهای نظامی برای مقابله با تروریسم و سایر تهدیدات بازیهای فوتبال، پشتیبان قطر خواهد بود. این حمایت شامل پشتیبانی امنیتی دریایی از سوی نیروی دریایی سلطنتی، آموزش پیشرفته جستجوی محل برگزاری، برنامهریزی عملیاتی و پشتیبانی فرماندهی و کنترل و مشاوره تخصصی خواهد بود. بر اساس این قرارداد همکاری، روز یکشنبه (۱۳ نوامبر) کشتیهای مین روب نیروی دریایی انگلیس برای تامین امنیت جام جهانی وارد قطر شدند. سه کشتی انگلیسی به کشتیهای ۱۳ کشور دیگر ملحق خواهند شد که در تامین امنیت جام جهانی مشارکت دارند.
از سوی دیگر، قطر و ایتالیا نیز پیشتر قرارداد همکاری دفاعی برای آماده سازی برای جام جهانی امضا کرده بودند. علاوه بر این، اتحاد آتلانتیک شمالی (ناتو) هم گفته که در تامین امنیت جام جهانی فوتبال کمک خواهد کرد. این حمایت شامل آموزش در برابر تهدیدات ناشی از مواد شیمیایی، بیولوژیکی، رادیولوژیکی و هستهای خواهد بود که توسط اسلواکی و مرکز عالی دفاع مشترک ناتو در جمهوری چک ارائه خواهد شد. همچنین شامل آموزش برای محافظت از افراد بسیار مهم (VIP) و مقابله با تهدیدات ناشی از مواد منفجره دست ساز است که توسط رومانی ارائه خواهد شد.
افزایش سطح آماده باش امنیتی
نیروهای امنیتی قطر اخیرا به همراه نیروهایی از ۱۳ کشور، یک رزمایش امنیتی پنج روزه را در سراسر این کشور انجام دادند. این تمرینات با هدف سنجش آمادگی و پاسخگویی در مواقع اضطراری انجام شده است. به گفته کمیته امنیتی مسابقات، در این تمرینات ۳۲،۰۰۰ پرسنل امنیتی دولتی و ۱۷،۰۰۰ نفر از بخش خصوصی امنیتی شرکت داشتند.
همچنین مقامات نیروهای قطری ماه گذشته، صفهایی از مانکنها را با لباسهای امنیتی شیک، پلیس ضد شورش و کشف مواد منفجره در خیابانهای دوحه بازرسی کردند. این آموزش و شبیهسازی با هزاران کارمند نشان داد که قطریها برای برگزاری هر چه بهتر مسابقات جام جهانی آمادگی دارند.
علاوه بر امنیت داخل شهرها، محافظت از سیستمهای رسانهای و فناوریهای پخش مسابقات هم اهمیت خاصی دارد و مقامات قطری در این زمینه هم برنامههایی را در نظر گرفتهاند. از اینرو، برای برگزاری مسابقات، ۱۵۰۰۰ دوربین امنیتی با فناوری تشخیص چهره نصب شده است.
با نزدیک شدن به برگزاری مسابقات جام جهانی، فعالیتهای امنیتی در خیابانهای قطر هم درحال افزایش است و یک مرکز فرماندهی مرکزی برای نظارت بر فیلمهای دوربینهای امنیتی از هر هشت استادیوم جام جهانی ایجاد شده است.
همچنین، فراخوان صدها غیرنظامی برای خدمت سربازی اجباری برای مدیریت جمعیت در پستهای بازرسی استادیوم و سرمایهگذاری ۱.۱ میلیارد دلاری برای جلوگیری از نقض امنیت سایبری در طول این رویداد از جمله اقداماتی است که مقامات دوحه از ماهها پیش روی آن کار کردهاند.
این تورنمنت چهار ساله، که در ۲۰ نوامبر آغاز میشود، پس از ماهها نقطه عطف و بلایای برجسته در رویدادهای مهم فوتبال جهانی برگزار میشود و به همین خاطر مقامات قطر سعی دارند تا با کمک نیروهای چندملیتی بتوانند این رویداد مهم ورزشی را بدون هیچگونه مشکلی به پایان برسانند.
ارسال نظرات